Tarta czekoladowa z truskawkami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie z owocami. Zamiast truskawek możemy wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki lub mieszać owoce.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę 26cm:

    Na kruchy spód:
    200g mąki
    100g zimnego masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki kakao
    szczypta soli


    Na krem czekoladowy:
    250ml śmietanki kremówki 30%
    100g gorzkiej czekolady


    Dodatkowo:
    200g truskawek
    kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.

    Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.

    Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować