Tarta czekoladowa z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodka , mocno czekoladowa tarta z soczystymi truskawkami.Tarta pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie , już jeden jej kawałek zaspokaja ochotę na domową słodycz.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300g. mąki pszennej
    150g. masła 82%
    4 łyżki śmietany 18%
    4 łyżki prawdziwego kakao
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    Krem czekoladowy:
    200 ml mleka
    200 ml śmietany kremówki 30-36%
    200 g. masła 82%
    2 łyżki prawdziwego kakao
    1 opakowanie serka De Luxe Creme au Chocolate
    200g. czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Mąkę posiekać z masłem.
    Dodać śmietanę , kakao , cukier i żółtka.
    Wyrobić jednolite , odchodzące od dłoni ciasto.
    Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć na 30 min do lodówki.
    Stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować schłodzone ciasto.
    Wyłożyć nim formę , nakłuć widelcem spód.
    Ciasto przykryć papierem do pieczenia , obciążyć np. fasolą , piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Zdjąć papier , piec kolejne 10-15 min.
    Ciasto odstawić do wystudzenia.
  • 2. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzać z mlekiem i cukrem , dodać masło oraz kakao.
    podgrzewać to połączenia się składników.
    Krem zdjąć z gazu , dodać serek De Luxe Creme au Chocolate oraz połamaną czekoladę.
    Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
  • 3. Krem wylać na kruchy spód , odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki.
    Każdą truskawkę pokroić w plastry , ułożyć na kremie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować