Słodka , mocno czekoladowa tarta z soczystymi truskawkami.Tarta pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie , już jeden jej kawałek zaspokaja ochotę na domową słodycz.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
300g. mąki pszennej
150g. masła 82%
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki prawdziwego kakao
4 łyżki cukru
2 żółtka
Krem czekoladowy:
200 ml mleka
200 ml śmietany kremówki 30-36%
200 g. masła 82%
2 łyżki prawdziwego kakao
1 opakowanie serka De Luxe Creme au Chocolate
200g. czekolady deserowej
Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:Mąkę posiekać z masłem.
Dodać śmietanę , kakao , cukier i żółtka.
Wyrobić jednolite , odchodzące od dłoni ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć na 30 min do lodówki.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować schłodzone ciasto.
Wyłożyć nim formę , nakłuć widelcem spód.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia , obciążyć np. fasolą , piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Zdjąć papier , piec kolejne 10-15 min.
Ciasto odstawić do wystudzenia.
2.Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzać z mlekiem i cukrem , dodać masło oraz kakao.
podgrzewać to połączenia się składników.
Krem zdjąć z gazu , dodać serek De Luxe Creme au Chocolate oraz połamaną czekoladę.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
3.Krem wylać na kruchy spód , odstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki.
Każdą truskawkę pokroić w plastry , ułożyć na kremie.
Komentarze