Tarta czekoladowa z bitą śmietaną

4.5 (184 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kakaowe ciasto wypełnione pysznym czekoladowym musem i bitą śmietaną. Połączenie idealne osiągnięte małym nakładem pracy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 125 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - masło (schłodzone): 50 gramów
    - żółtko: 1 sztuka

    - czekolada (gorzka): 200 gramów
    - śmietana (kremówka): 240 mililitrów
    - masło: 25 gramów
    - rum (opcjonalnie): 1 łyżeczka

    - śmietana (kremówka): 200 mililitrów
    - cukier (puder): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Tarta czekoladowa z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.
  • 4. W rondelku zagotować śmietanę, dodać masło i połamaną czekoladę. Wszystko starannie wymieszać, dodać rum i mieszać aż czekolada się roztopi. Przelać masę na upieczone ciasto i schładzać ok. 2 godziny.
  • 5. Schłodzoną kremówkę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier, nadal ubijając. Ubitą śmietanką udekorować tartę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować