Czekoladowa tarta z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wszystkich wielbicieli czekolady :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    150 g miękkiego masła
    160 g curu
    150 g mąki
    65 g kakao
    1 szczypta soli

    Krem

    400 ml śmietany kremówki
    500 g gorzkiej czekolady (np. 60%)

    Dekoracja
    200 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Czekoladowa tarta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z kakao i solą. Następnie przesiewamy porcjami do masła, cały czas ucierając , aż powstanie kula ciasta. Ugniatamy ją i chłodzimy ok 15 minut.
  • 2. W tym czasie podgrzewamy mocno śmietanę. Czekoladę łamiemy i zalewamy gorącą smietaną. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści i powstanie gładką masą.
  • 3. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
    Studzimy.
  • 4. Na czekoladowy spód wylewamy krem. Chłodzimy kilka godzin.
    Kremówkę ubijamy i dekorujemy wierzch tarty.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować