Brzoskwiniowa tarta z bitą śmietaną

4.49 (142 ocen)

Pyszna, delikatna tarta z puszystym kremem smietanowym i brzoskwiniami.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    200g mąki pszennej
    120g masła
    90g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    Ponadto:
    Puszka brzoskwiń w zalewie
    300ml kremówki
    250g serka mascarpone
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Brzoskwiniowa tarta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno być nieco klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz.
    Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę.
    Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
    Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
    Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec do zarumienienia się ciasta (ok. 15min.). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na plasterki, następnie większą część ułożyć gęsto na tarcie.
  • 3. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać na wolniejszych obrotach miksera. Wyłożyć na brzoskwinie.
  • 4. Resztę brzoskwiń wyłożyć na masę z bitej śmietany. Wstawić do lodówki na około 1 godz. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować