Tarta cytrynowa w białej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • Średni

Smaczna tarta z mocno cytrynowym nadzieniem i polewą z białej czekolady

  • Średni

Składniki:

  • - masło: 115 gramów
    - mąka: 400 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - aromat waniliowy: 1 sztuka
    - woda tyle aby ciasto dało sie zagnieść: 5 łyżek

    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - cytryny: 3 sztuki

    - polewa z białej czekolady: 1 sztuka
    - sezonowe owoce do dekoracji: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowa w białej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąke posiekać z masłemdodać wodę, żółtko, cukier, aromat i szybko zagnieść. wstawić do lodówki na ok. 30 min
  • 2. schłodzone iasto rozwałkować. Wylepić nim formę, nakłuć widelcem piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st
  • 3. cytryny sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do rondla wbić jaja, wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż do ścięcia się masy wylać na ciasto piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.
  • 4. polać polewą ozdobić najlepiej podawać cieple
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować