Piegusek w białej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka którą można zrobić w expresowym czasie :) Także idealnie kiedy mamy niezapowiedzianych gości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 6 białek
    - szczypta soli
    - 80 g cukru pudru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1 szklanka maku
    - 100 g masła
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - aromat śmietankowy
    - 100 g białej czekolady
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piegusek w białej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli a pod koniec miksowania dodajemy cukier puder.
  • 2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy cały czas miksując. Dodajemy mak oraz cukier wanilinowy, aromat i krótko miksujemy.
  • 3. Masę przelewamy do keksówki natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 min. Do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Kiedy ciasto ostygnie w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę z dwoma łyżkami mleka i rozsmarowujemy na cieście. Delikatnie posypując wierzch makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować