tanie pączki (bez jajek i masła- dla wegan)

4.49 (179 ocen)

  • 2 godz.

Co zrobić, jeśli mamy ochotę na pączki a akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Pączki są inne niż sklepowe ale też smaczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (20 sztuk trochę mniejszych niż sklepowe)
    500 g mąki
    300 ml wody
    80 g drożdży
    4 łyżki cukru
    30 ml oleju
    2 łyżki spirytusu
    dodatkowo:
    1/2 słoiczka masła orzechowego
    1,5 tabliczki czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
    wiórki czekoladowe
    2 litry oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Tanie pączki (bez jajek i masła- dla wegan) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić.
  • 2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przemieszać, żeby wypuścić z niego powietrze i odstawić jeszcze na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić.
  • 3.
    W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać wiórkami.

Porady

Weganie mogą pominąc polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować