Pączki bez jajek i mleka

4.44 (186 ocen)

Są smaczne choć różnią się trochę smakiem od pączków tradycyjnych.Polecam,ponieważ są bardzo szybkie i proste w wykonaniu a z ciastem również nie będzie żadnych problemów:)

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    300 ml wody
    80 g świeżych drożdży
    30 ml oleju
    4 łyżki cukru
    powidła lub marmolada (ja użyłam śliwkowych z rumem)
Wystaw ocenę:

4.44 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki bez jajek i mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na paczki 1. Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.
  • ciasto rośnie 2. Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).
  • pączki 3. Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia
  • pączki 4. Gotowe układać na papierowym ręczniku.Nakłuwać sprycą i wciskać powidła.Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem.Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących.
    Smacznego:)

Porady

Do ciasta mozna dodać trochę kurkumy,bedą miały ładniejszy kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (172 ocen)

pączki

To może cię zainteresować