Tiramisu (bez jajek)

4.02 (401 ocen)

  • 60 min

Tiramisu to prosty i aromatyczny w przygotowaniu deser. Krem z biszkoptami o nucie kawowo-kakaowej smakuje wybornie w towarzystwie kawy lub herbaty. Takie ciasto jest świetną alternatywą dla osób, które tak jak ja, obawiają się jedzenia surowych jajek.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (forma 20x20 cm):

    1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g na 2 warstwy)
    250 ml mocnej i ostudzonej kawy
    1 kieliszek likieru kawowego
    200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
    4 łyżki cukru pudru (65 g)
    500 g serka mascarpone
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.02 (401 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty zanurzamy tylko przez moment w ostudzonej kawie wymieszanej z likierem. Biszkopty układamy w blaszce lub innej formie. Jeśli biszkopty są za długie można je przyciąć nożykiem. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładko. Połowę masy wykładamy na biszkopty, posypujemy warstwą kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru). Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki przykryty folią spożywczą. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym kakao.

Porady

Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować jagodami, borówkami lub listkami mięty czy melisy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować