Pączki bez mleka

4.47 (172 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Moje pierwsze pączki :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki + do podsypania
    1 margaryna (25 dag)
    1/2 szkl. cukru kryształu
    6 żółtek
    2 jaja
    10 dag drożdży
    budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l )
    2 szkl. wody

    marmolada do nadziania
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Pączki bez mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę pokroić do miski i zalać gorącym budyniem ugotowanym w 2 szkl. wody. Gdy przestygnie dodać rozkruszone drożdże, mąkę, ubite z cukrem żółtka i całe jajka. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka od średnicy 10-11 cm. Na środek każdego kółeczka kłaść łyżeczkę marmolady i zlepiać ciasto tworząc kulki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Partiami smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 42 sztuki. Podczas smażenia pączek nie powinniem dotykać dna tylko pływać swobodnie. Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny - składniki dokładnie utrzeć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować