1 kg mąki + do podsypania
1 margaryna (25 dag)
1/2 szkl. cukru kryształu
6 żółtek
2 jaja
10 dag drożdży
budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l )
2 szkl. wody
marmolada do nadziania
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Pączki bez mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę pokroić do miski i zalać gorącym budyniem ugotowanym w 2 szkl. wody. Gdy przestygnie dodać rozkruszone drożdże, mąkę, ubite z cukrem żółtka i całe jajka. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka od średnicy 10-11 cm. Na środek każdego kółeczka kłaść łyżeczkę marmolady i zlepiać ciasto tworząc kulki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
3.W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Partiami smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 42 sztuki.
Podczas smażenia pączek nie powinniem dotykać dna tylko pływać swobodnie.
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny - składniki dokładnie utrzeć.
Komentarze