Tajska kapuścianka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie danie z młodej kapusty,w azjatyckim stylu. Pyszna, dobrze doprawiona zupa. Jest dość kwaskowa i świetnie sprawdza się w cieplejsze dni.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion dowolny - 1 l
    Kapusta młoda - 1 nieduża główka
    Marchew - 1 sztuka
    Pietruszka - 1 sztuka
    Cebula - 1 sztuka
    Ryż - 150 g
    Pomidory - 400 g (mogą być z puszki)
    Imbir - 3 cm
    Mleko kokosowe - 250 g
    Liście kafir - 5 sztuk
    Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżka
    Sos sriracha - 2 łyżki płaskie
    Sok z cytryny - 4 łyżki
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Tajska kapuścianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Marchew i selera kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, pomidory w kostkę.

    Do bulionu wrzucamy ryż, a po 5 minutach warzywa i imbir (w całości lub ponacinany). Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy mleko kokosowe, kafir, trawę cytrynową, sok z cytryny i ostry sos. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować