kapuścianka z parówkami

5 (155 ocen)

  • 60 min

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca.

  • 60 min

Składniki:

  • kość wędzona
    4 ziemniaki
    200 g kapusty kiszonej
    włoszczyzna
    3 parówki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    łyżka oleju
    ziele angielskie
    kostka rosołowa (można zastąpić solą)
    liście laurowe
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuścianka z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić.
  • 2. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować