Tadżin z kurczaka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy
i nacieramy solą oraz mielonym
pieprzem. Gotujemy ok. 20 minut w bulionie. Wyjmujemy
i studzimy. Usuwamy
skórę. Mięso oddzielamy od
kości i kroimy w kawałki.
2.Śliwki moczymy w niewielkiej
ilości wody, a następnie
zagotowujemy. Wyjmujemy,
studzimy i kroimy w paski.
Wywar gotujemy, aż trochę
odparuje. Rodzynki sparzamy
i osączamy.
3.Cebule obieramy i drobno
siekamy. Szklimy na maśle.
Wkładamy mięso i chwilę
smażymy. Dodajemy śliwki,
rodzynki, natkę, imbir, cynamon
i pieprz cayenne. Wlewamy
bulion i wywar ze śliwek.
Mieszamy. Dusimy na małym
ogniu ok. 40 minut.
Porady
● Potrawę zamiast z udek można zrobić z jagnięciny.
● Do tadżinu podaje się pieczywo, najlepiej pitę.
Komentarze