Tadżin z kurczaka ze śliwkami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Tą marokańską potrawą poczęstowała mnie koleżanka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 4 udka z kurczaka
    ● 2 cebule
    ● 30 dag suszonych śliwek bez pestek
    ● 10 dag rodzynek
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 szkl. bulionu
    ● 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
    ● sól, mielony pieprz
    ● pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tadżin z kurczaka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy
    i nacieramy solą oraz mielonym
    pieprzem. Gotujemy ok. 20 minut w bulionie. Wyjmujemy
    i studzimy. Usuwamy
    skórę. Mięso oddzielamy od
    kości i kroimy w kawałki.
  • 2. Śliwki moczymy w niewielkiej
    ilości wody, a następnie
    zagotowujemy. Wyjmujemy,
    studzimy i kroimy w paski.
    Wywar gotujemy, aż trochę
    odparuje. Rodzynki sparzamy
    i osączamy.
  • Tadżin z kurczaka ze śliwkami 3. Cebule obieramy i drobno
    siekamy. Szklimy na maśle.
    Wkładamy mięso i chwilę
    smażymy. Dodajemy śliwki,
    rodzynki, natkę, imbir, cynamon
    i pieprz cayenne. Wlewamy
    bulion i wywar ze śliwek.
    Mieszamy. Dusimy na małym
    ogniu ok. 40 minut.

Porady

● Potrawę zamiast z udek można zrobić z jagnięciny. ● Do tadżinu podaje się pieczywo, najlepiej pitę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować