Tadżin z kurczaka

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie z kuchni arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kilka udek kurczaka
    3-4 pomidory malinowe
    bulion drobiowy
    100 g suszonych śliwek
    1 łyżka miodu
    świeży imbir
    garść rodzynek
    szafran
    cynamon
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tadżin z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tadżin z kurczaka 1. Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos.
    Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować