Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

4.51 (142 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mała, słodka przekąska, doskonała na każdą okazję i bez :). Kiedyś bardzo popularne, dziś trochę zapomniane. Niektórym kojarzą się z dzieciństwem innym z czasami, kiedy w sklepach nie było wiele słodkości i trzeba było jakoś zapełnić tą pustkę domowymi sposobami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g margaryny lub masła
    - 400 g krówek ( mogą być też irysy lub pół na pół )
    - 200 g ryżu preparowanego ( dmuchanego )
    - 1 łyżka ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Krówki

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku na małym ogniu rozpuszczam margarynę i pokrojone krówki, dodaję kakao. Mieszam. Kiedy masa jest jednolita, zdejmuję ją z ognia i partiami dodaje ryż. Mieszam delikatnie, ale dokładnie. Kiedy całość lekko przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, przy pomocy łyżeczki formuję szyszki. Gotowe odkładam w chłodne miejsce aby zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować