Redakcjo!!!!
Kiedyś Szynka-tylko od Święta, dziś nawet na tygodniu. Ten przepis jest rewelacyjny a szyneczka rozpływa się w ustach. Kocham zielony pieprz, nadaje potrawom charakterrrrru . Polecam!
1 godz. 30 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
Szynka wieprzowa w zielonym pieprzu
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
125 ml białego wina wytrawnego
3 łyżki masła extra
100 ml masła klarowanego
3 łyżki zielonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka suszonej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka gotowego sosu pieczeniowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1 cebula pokrojona w kostkę
100 ml bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
Szynka wieprzowa w zielonym pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Pieprz, sól, tymianek, paprykę oraz czosnek zmieszać w miseczce , po czym natrzeć mięso,odstawić do lodówki na 30 minut. Podsmażyć z obu stron na maśle klarowanym, aż do zrumienienia.Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz 3 ząbki czosnku i włożyć podsmażone plastry mięsa, następnie dodać pieprz zielony, wlać wino, wodę i dusić dusić do miękkości.Gdy mięso jest już prawie miękkie, a sos w miarę gęsty, wtedy dodać sos
sojowy.Całość zagęścić łyżką mąki i sosem pieczeniowym wymieszanymi z małą ilością wody.Podawać z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi.
Komentarze