Szynka wieprzowa w zielonym pieprzu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Redakcjo!!!!
Kiedyś Szynka-tylko od Święta, dziś nawet na tygodniu. Ten przepis jest rewelacyjny a szyneczka rozpływa się w ustach. Kocham zielony pieprz, nadaje potrawom charakterrrrru . Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Szynka wieprzowa w zielonym pieprzu

    1 kg mięsa z szynki wieprzowej
    125 ml białego wina wytrawnego
    3 łyżki masła extra
    100 ml masła klarowanego
    3 łyżki zielonego pieprzu
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka suszonej papryki
    1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżka gotowego sosu pieczeniowego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 cebula pokrojona w kostkę
    100 ml bulionu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 płaska łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w zielonym pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w sosie pieprzowym 1. Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Pieprz, sól, tymianek, paprykę oraz czosnek zmieszać w miseczce , po czym natrzeć mięso,odstawić do lodówki na 30 minut. Podsmażyć z obu stron na maśle klarowanym, aż do zrumienienia.Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz 3 ząbki czosnku i włożyć podsmażone plastry mięsa, następnie dodać pieprz zielony, wlać wino, wodę i dusić dusić do miękkości.Gdy mięso jest już prawie miękkie, a sos w miarę gęsty, wtedy dodać sos
    sojowy.Całość zagęścić łyżką mąki i sosem pieczeniowym wymieszanymi z małą ilością wody.Podawać z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować