Szynka wieprzowa w sosie własnym

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie powstało z braku pomysłu na przyrządzenie szynki wieprzowej. Pieczenie jej w rękawie znudziło się już u mnie w rodzinie, dlatego postanowiłam wymyślić coś innego. Danie idealnie pasuje na rodzinny, niedzielny obiad.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    4 cebule
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w ok 1 cm plastry.
    Delikatnie rozbić kawałki mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na 10 minut, żeby mięso przeszło przyprawami, a w między czasie kroimy cebulę w piórka.
    Na rozgrzany olej układać kawałki mięska do którego po chwili smażenia dosypywać cebulkę,
    Po usmażeniu na złocisty kolor przekładamy wszystko do garnka i zalewamy 500 ml wody.
    Całość dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Sos doprawiamy do smaku według uznania.

Porady

Sos najlepiej podawać z ziemniakami ale idealnie pasuje również do kaszy jak i ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Sól Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować