Szynka wieprzowa w piwie

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Chcę zaprezentować szybki, świąteczny obiad, a dokładniej jego najistotniejszą część. Do mięsa podałam tłuczone ziemniaki, fasolkę szparagową, ziemniaki i mizerię. Dla chętnych głodnych przygotowałam jeszcze jasny sos pieczeniowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 szklanka piwa np. carlsberg
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek

    sól, pieprz, papryczka chilli, majeranek, wegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Szynkę wieprzową dokładnie oczyszczamy i nakłuwamy widelcem. Przyprawy i oliwę mieszamy w misce, a następnie nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem, obkładamy cebulą i dodatkowo nacieramy wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość marynujemy ok 1 godz.
  • 2. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go rozgrzewamy ( do 180*C). Mięso pieczemy ok 1,5 godz co jakiś czas polewając je powstałym z pieczenia sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować