Szynka w galarecie

5 (1 ocen)

Nie wiem jak Wam, ale mnie często się zdarza, że jak piekę mięsa to zawsze przedobrzę z ilością i co z tym robić ? jeść na siłę ? odpada ! Takie mięsiwo u mnie najczęściej ląduje w sałatce lub w galarecie :) Tym razem proponuję pieczoną szynkę obłożoną owocami :)

Składniki:

  • kilka szerszych plastrów pieczonej szynki
    do dekoracji: brzoskwinie z puszki, winogrona, groszek z marchewką itp.
    żelatyna z przyprawami na 1 litr
    ok. 2 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02pxu4r 1. Zimne mięso pokroić w plastry szer. ok. 1 cm, ułożyć je na półmiskach, obłożyć obficie kawałkami owoców i warzyw, jak lubimy dodać majonez lub sos tatarski.
  • image-1dc8htp 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie schłodzić i przecedzić, dla ładniejszego koloru i lepszego smaku można dodać łyżkę niezagęszczanego sosu spod pieczeni.
    Tężejącą galaretką zalać półmiski.
  • image-0pgi8dr 3. Smacznego :)

Porady

W ten sam sposób można zrobić dowolne pieczone mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować