Szynka z serkiem chrzanowym w galarecie

4.51 (150 ocen)

  • 10 min

Szynka w galarecie sprawdza się jako przystawka na każdym przyjęciu. Robi się ją bardzo szybko (jeszcze szybciej bez galaretki bo i tak można ją podawać) i smakuje wyśmienicie. Kremowe serkowe wnętrze zaostrzone chrzanem doskonale pasuje do wędliny. Koszt potrawy nie jest duży, a jest świetnym dod

  • 10 min

Składniki:

  • 10 dużych plasterków szynki
    200 g małe opakowanie serka twarogowego typu do smarowania
    2 łyżeczki chrzani
    szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
    2 łyżeczki żelatyny
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    roszponka
    pomidorki koktajolwe
    natka pietruszki
    groszek konserwowy
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka z serkiem chrzanowym w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. twarożek łączymy z chrzanem w ilości wedle uznania ja proponuję dwie łyżeczki ale można dodać więcej , wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan i jak ostry serek chcemy uzyskać. Doprawiamy serek solą i pieprzem do smaku a następnie smarujemy każdy plasterek szynki zwijając w rulonik. Roladki ułożyć na półmisku. Z gorącego wywaru odlać 1/4 szklanki płynu i rozmieszać w nim żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie łączymy z pozostałym wywarem i pozostawiamy do wystygnięcia. Chłodnym wywarem ale jeszcze płynnym zalewamy szynkę i odstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje. Dekorujemy wedle uznania, ja do dekoracji użyłam w naprzemiennie pomidorków koktajlowych oraz listków roszponki, oraz groszku konserwowego i natki pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować