Szybkie ciasto na maślance z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ekspresowe ciasto, które jest długo wilgotne i robi się je w mig. Coś co idealnie pasuje na letnie upały.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28cm:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    400g mąki pszennej typ 450
    125 ml oleju
    200 g cukru
    250 ml maślanki naturalnej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Około 250g truskawek pokrojonych w plastry lub ćwiartki

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybkie ciasto na maślance z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do momentu, aż potroją objętość.
  • 2. Do ubitych jajek dodać olej i maślankę. Wymieszać do połączenia.
  • 3. Suche składniki przesiać do ciasta i wymieszać ręcznie szpatułą.
  • 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto pokrojone w ćwiartki truskawki.
  • 5. Ciasto piec w 190 stopniach góra-dół około godziny. Po upieczeniu wystudzić na kratce i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować