SZYBKI PRZEPIS NA ROLADĘ SCHABOWĄ Z MUSZTARDĄ

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Schab wychodzi kruchy i delikatny, chociaż nie ma tak pięknego koloru jak ten peklowany, ale jego czas przygotowania to zaledwie jeden dzień, więc jak brak Wam czasu, czy nie macie ochoty pamiętać aby przekręcać schab w soli codziennie to polecam ten przepis ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną roladę:


    około 1 kg schabu
    musztarda sarepska (ewentualnie stołowa)
    około 10-15 pokrojonych na mniejsze kawałki kulek ziela jałowca
    5 ząbków czosnku
    1/3 główki cebuli
    3 liście laurowe
    sól, pieprz, papryka wędzona
    2-3 łyżeczki majeranku
    oliwa do obsmażenia i natarcia mięsa
    sznurek do wędlin
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rolada Musy Kanapki Wędliny

Szybki przepis na roladę schabową z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    2. Następnie rozcinamy na długi płat mięsa i przez worek rozmijamy lekko tłuczkiem do mięs.
    3. Następnie mięso obsypujemy przyprawami (bez majeranku), a czosnek przeciskamy przez praskę i większą jego część wsmarowujemy w mięso, na koniec, smarujemy schab musztardą dość grubo.
    4. Zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy ściśle nicią (możemy to zrobić dzień wcześniej aby mięsko dobrze przeszło przyprawami i pozostawić je tak na około 12 h )
    5. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 stopni.
    6. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzanej oliwie obsmażamy z każdej strony naszą roladę.
    7. Obsmażoną roladę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia i obsypujemy majerankiem, obkładamy liśćmi laurowymi i piórkami cebuli oraz resztą czosnku. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy kolejne 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp do 160 stopni i dopiekamy ostatnie 30-40 minut.

    Rolada na ciepło cudnie smakuje z kluseczkami do obiadu, natomiast na zimno wspaniale sprawdza się jako wędlina do kanapek. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Schab Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować