Boczek rolowany

4.5 (190 ocen)

Taki boczek często przyrządzam na uroczystości rodzinne, jest smaczny i aromatyczny. Moim gościom zawsze bardzo smakuje.

Składniki:

  • 1,5-2 kilograma boczku surowego ze skórą
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pektosoli
    1 łyżka soli
    2 łyżki majeranku
    4 łyżki oleju
    Sznurek masarski
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy wzdłuż na pół, nie docinając do końca, tak aby powstał nam dwa razy większy płat mięsa, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki dodajemy pozostałe przyprawy i olej dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z obydwu stron. Mięso układamy skórą do dołu i,zwijamy zaczynając od części bez skóry i zwijamy ścisło. Roladę obwiązujemy ścisło sznurkiem. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Mięso wyjmujemy z lodówki przekładamy do rękawa i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw żeby skóra mam się przyrumieniła. Ostudzone mięso mocno schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować