Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy wzdłuż na pół, nie docinając do końca, tak aby powstał nam dwa razy większy płat mięsa, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki dodajemy pozostałe przyprawy i olej dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z obydwu stron. Mięso układamy skórą do dołu i,zwijamy zaczynając od części bez skóry i zwijamy ścisło. Roladę obwiązujemy ścisło sznurkiem. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Mięso wyjmujemy z lodówki przekładamy do rękawa i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw żeby skóra mam się przyrumieniła. Ostudzone mięso mocno schładzamy w lodówce.
Komentarze