Bardzo szybki przepis na coś smacznego i zdrowego :)
Bez smażenia.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
filet z łososia
cytryna
pieprz ziarnisty, sól
dowolne zioła - u mnie mój ukochany koperek
opcjonalnie masło lub inny tłuszcz
filet z łososia
cytryna
pieprz ziarnisty, sól
dowolne zioła - u mnie mój ukochany koperek
opcjonalnie masło lub inny tłuszcz
Obowiązkowo papier do pieczenia.
Szybki przepis na łososia z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papier do pieczenia (u mnie szerokość ok. 30 cm) zwijamy w kulkę, a następnie moczymy w bieżącej wodzie. Wyciskamy. Dzięki tej czynności możemy łatwo manewrować papierem w naczyniu żaroodpornym.
2.Następnie łososia dzielimy na odpowiednie porcje. Układamy w naczyniu żaroodpornym pokrytym papierem. Dodajemy ulubione zioła. U mnie (chyba jak zwykle) koperek. Na łososiu kładziemy cytrynę. Solimy, dodajemy pieprz do smaku - chociaż kiedyś słyszałam, że do ryb nie powinno się dodawać pieprzu, ale taki świeżo zmielony aż sam się garnie do tej rybki.
3.Zawijamy rybę jak cukierka i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Porady
Można - ale nie trzeba - dodać odrobinę tłuszczu, aby ryba była bardziej soczysta, ale załóżmy, że to danie to fit wersja.
Komentarze