Bardzo szybkie i smaczne danie obiadowe dla zapracowanych, albo na dzień kryzysowy, kiedy nie ma się za bardzo czasu lub chęci na gotowanie, a nakarmić rodzinkę trzeba.
30 min
Składniki:
-1 podwójna pierś z kurczaka
-500 g mrożonki chińskiej
-400 g sosu słodko-kwaśnego ze słoiczka
-2 łyżki przyprawy do kurczaka
-2 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki sosu chili
-1 łyżeczka kurkumy
-pieprz do smaku
-oliwa do smażenia
Szybki chiński kąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Wlewamy sos sojowy i wsypujemy przyprawę do kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
2.Następnie mięso smażymy na rozgrzanej oliwie aż nie będzie surowe. Wrzucamy mrożonkę chińską i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Dodajemy sos chili, sos słodko-kwaśny i kurkumę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze