ZUPA CHIŃSKI SMOK

4.5 (150 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to zupa od której nie można się oderwać. Zawiera sporo warzyw i pierś kurczaka. Jest sycąca, chociaż lekkostrawna. Znakomicie smakuje!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
    1 duża marchewka
    15 cm pora
    2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
    1 l bulionu drobiowego
    6 grzybków chińskich shiitake lub mung
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka oleju sojowego
    1 łyżeczka przyprawy chińskiej
    pieprz
    sól
    sos sojowy
    papryka ostra
    1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta cukru
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chiński smok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki zalewamy dwoma szklankami osolonego wrzątku. Po ok. 15 minutach kroimy w cienkie paski. Umytą, osuszoną piersi również kroimy na wąskie i długie paseczki, podobnie kapustę pekińską, natomiast pora i obraną marchew w zapałkę.
  • 2. Mięso podsmażamy w dużym garnku o grubym dnie na mieszance olejów. Po ok. 5 minutach dodajemy marchewkę i pora. Podsmażamy. Na sam koniec dodajemy kapustę. Zalewamy gorącym bulionem i wywar z grzybkami. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy przyprawami.
  • ZUPA CHIŃSKI SMOK 3. Zupę przelewamy do talerzy lub miseczek i dekorujemy szczypiorkiem.

Porady

Do zupy możemy dodać sam wywar z grzybków. Polecam zwłaszcza shiitake, ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu między innymi koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować