Dziś poleca się pyszna, tania i szybka w przygotowaniu zupa ze świeżych pomidorów z ryżem, w sam raz na upalne dni po przepis zapraszam na kuchnia domowa agi
5 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 porcja rosołowa ze skrzydłami,
3 małe marchewki,
1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
2 łyżki suszonych warzyw,
4 pomidory średnie na gałązce,
1 szklanka ryżu,
1 łyżka masła,
2 małe liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
1 mały pęczek natki pietruszki,
1 szczypta pieprzu białego,
1 szczypta pieprzu cytrynowego,
1 łyżka majeranku,
2 łyżki z górką śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru
Szybka zupa pomidorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowane pomidory oczyszczone ze skórki oraz twardych części, pokroić drobniej a następnie smażyć na roztopionym maśle do miękkości kawałków pomidora w trakcie można delikatnie posolić
2.Do garnka wlać 2 litry wody dodać porcje, marchew, ziela, liście oraz przyprawę uniwersalną i zagotować następnie dodać ryż i na wolnym ogniu gotować do jego miękkości co jakiś czas zamieszać, jak ryż będzie już miękki dodać natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować
3.Po wyznaczonym czasie dodać usmażone pomidory i pogotować do ich miękkości następnie dodać majeranek oraz pokrojony koper, jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i pogotować do czasu aż przygotujemy śmietanę z cukrem i gorącym wywarem z zupy, wlać śmietanę i krótko zagotować
Komentarze