Zupa pomidorowa z ryżem

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

W moim domu pomidorową lubi każdy. Postanowiłam ją więc troszkę zmodyfikować

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 6 osób

    6 skrzydełek
    4 małe marchewki
    2 małe pietruszki
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    4 duże pomidory
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    3 litry wody
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka ziarenek smaku

    Ponadto:
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1,5 szklanki ryżu białego
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar na skrzydełkach 1. Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.
  • Dodajemy ćwiartki pomidorów 2. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki.
    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
    Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.
  • Gotową zupę łączymy z ryżem i natką pietruszki 3. Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować