W moim domu pomidorową lubi każdy. Postanowiłam ją więc troszkę zmodyfikować
60 min
Składniki:
Dla 6 osób
6 skrzydełek
4 małe marchewki
2 małe pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 duże pomidory
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
3 litry wody
pieprz do smaku
1 łyżeczka ziarenek smaku
Zupa pomidorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.
2.W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.
3.Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!
Komentarze