REKLAMA

zupa pomidorowa z ryżem (tradycyjna)

wyświetlono: 37557 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Najlepsza zupa pomidorowa wg przepisu mojej Mamy:)

opublikowany: 04.06.2014
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • na bazę zupy:
    2 duże podudzia z kurczaka lub 4 małe pałki
    pęczek włoszczyzny
    przecier pomidorowy ( w sloiczku o pojemności 190 g)
    torebka ryżu
    opcjonalnie smietana do zup
    sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy bazę na zupę - mięso zalewamy woda, tak aby je przykryła . Gdy sie zagotuje i zaczna sie robić szumowiny, nalezy odlać całą wodę, opłukac mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą. Włożyć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkacj i sól do smaku. Teraz można tez wsypac ryż. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, z lekko uchyloną pokrywką. Potem dodajemy niecały słoiczek przecieru, do smaku, ja uzywam około 3/4 słoiczka. Przed podaniem włosczyznę mozna pokroic w kosteczkę i dodać do zupy. Jesli ktos lubi, może dodać smietanę.

Porady

Ugotowane mięso z bazy na zupę można wykorzystać i wkroic do zupy lub tez uzyć do innego przepisu np na sałatkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Halina1 Halina1

Zupa pomidorowa - tradycyjna

jeżeli ktoś lubi zupy - nie krem

kategoria: Zupy opublikowany: 16.12.2014 | wyświetlono: 808 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Zupa pomidorowa z ryżem

W moim domu pomidorową lubi każdy. Postanowiłam ją więc troszkę zmodyfikować

kategoria: Zupy opublikowany: 16.11.2015 | wyświetlono: 2536 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE