Sztuka mięsa w sosie własnym

4.48 (181 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Za sprawą tymianku,przypraw i odpowiedniego duszenia otrzymujemy tak aromatyczne danie.Mięso jest delikatne,rozpływające sie w ustach.No i obłędny sos bez zbędnej mąki,który dopełnia całość.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab: 6 plastrów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - gałązki tymianku: 3 sztuki
    - papryka słodka: 2 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sztuka mięsa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy,kroimy na plastry. Delikatnie rozbijamy,ale nie za cienko.Przyprawiamy kotlety solą,pieprzem i sporą ilością papryki.Dla lubiących ostrzejsze potrawy proponuję odrobinę pieprzu cayenne.Ja posmarowałam z jednej strony kotlety ostrym sosem piri piri. Rozgrzewamy oliwę w rondlu w którym będziemy dusić mięso.Obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony.Mięso musi być lekko rumiane.Zalewamy mięso wodą,ale tylko tyle,aby było przykryło.Dodajemy tymianek,przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy mięso.
  • 2. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki.Pól godziny przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę,aby nadmiar wody odparować.Pozostanie nam aromatyczny pyszny sosik.Pokrojoną cebulkę wrzucamy na mięso,ale nie mieszamy.Cebulka powinna się dusić na mięsie.W przeciwnym razie może przywrzeć do rondelka.Można od czasu do czasu przemieszać widelcem samą cebulkę.Dusimy do czasu,aż mięso będzie miękkie a cebulka uduszona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować