Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wczoraj w promocji kupiłam wielki udziec z indyka, był tak wielki że po odjęciu z niego kości wyjdzie mi dwa obiady oczywiście dla trzech osób. Teraz jest tak gorąco że nawet jeść się nie chce ale ja bez gotowania nie umiem żyć. Z udźca zrobiłam sztukę mięsa w sosie z dodatkami, wszystko dokładnie podam w opisie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 635 g udźca z indyka bez kości,

    1 łyżka przyprawy do kurczaka,

    0,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,

    2 łyżki oleju,

    2 szklanki przegotowanej wody,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

    1 czubata łyżka mąki pszennej,

    3 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drugie danie 1. Z udźca indyczego odjąć kość i pokroić mięso na potrzebne kawałki ( ja będę miała na dwa obiady taki był wielki udziec ). W sztuce mięsa ponacinać skórę, obsypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem niedźwiedzim wlać olej i dokładnie całość wymieszać aby przyprawy wchłonęły w mięso. Odstawić na 25 -20 minut.
  • drugie danie 2. Gdy mięso odstało w przyprawach już swój czas. Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej mięso skórą w stronę patelni z całą zawartością z miski. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.
  • drugie danie 3. Jak już mięso mamy obsmażone, wlać 2 szklanki przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i doprawić przyprawą z solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania jednej szklanki wody, następnie wkroić drobno natkę pietruszki.
  • drugie danie 4. W czasie gdy mięso na wolnym ogniu dusi się z pietruszką w miseczce rozrobić śmietanę z wywarem od mięsa oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać rozrobioną śmietaną mięso i zagotować lekko do powstania sosu.
  • drugie danie 5. Sztukę mięsa w sosie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem polane sosem oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka. Mięso wyszło tak pyszne że rozpływało się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować