sztuka mięsa w sosie gulaszowym

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

lżejsza wersja obiadu mięsnego, gotowane a nie smażone. rodzinka to lubi :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • około 1 kg mięsa - ja tu miałam takie schabowe z kawałkiem szynki
    1 marchewka krojona w paseczki
    1 pietruszka krojona w paseczki
    kawałek selera krojonego w drobną kostkę
    1/2 pora krojona w pół talarki
    2 cebule krojone w piórka
    1/2 puszki zielonego groszku
    1 listek laurowy
    1/2 przyprawy do gulaszu Knorr
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól i pieprz prawdziwy do smaku
    1 torebka sosu pieczeniowego jasnego +1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Sztuka mięsa w sosie gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso oczyścić i pokroić jak na kotlety ale nie rozbijać. po 1-2 minutach obsmaż lekko z każdej stronie na patelni.
    do garnka wlej olej podgrzej, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, por i seler. zeszklij. dodaj podsmażone mięso, przyprawę do gulaszu, listek laurowy,groszek, pieprze i sól. zalej wodą żeby przykryć mięso. gotuj pod przykryciem do miękkości.
    na koniec gotowania rozrób w 1/2 szkl zimnej wody sos pieczeniowy jasny i mąkę ziemniaczaną. dodaj do sosu i zagotuj.

    podawaj np. z ziemniakami i buraczkami.

    smacznego

Porady

ostatecznie sól na końcu bo sosy i przyprawy też nadają potrawie smaku i żeby nie przesolić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować