lżejsza wersja obiadu mięsnego, gotowane a nie smażone. rodzinka to lubi :)
1 godz. 10 min
Składniki:
około 1 kg mięsa - ja tu miałam takie schabowe z kawałkiem szynki
1 marchewka krojona w paseczki
1 pietruszka krojona w paseczki
kawałek selera krojonego w drobną kostkę
1/2 pora krojona w pół talarki
2 cebule krojone w piórka
1/2 puszki zielonego groszku
1 listek laurowy
1/2 przyprawy do gulaszu Knorr
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz prawdziwy do smaku
1 torebka sosu pieczeniowego jasnego +1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sztuka mięsa w sosie gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso oczyścić i pokroić jak na kotlety ale nie rozbijać. po 1-2 minutach obsmaż lekko z każdej stronie na patelni.
do garnka wlej olej podgrzej, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, por i seler. zeszklij. dodaj podsmażone mięso, przyprawę do gulaszu, listek laurowy,groszek, pieprze i sól. zalej wodą żeby przykryć mięso. gotuj pod przykryciem do miękkości.
na koniec gotowania rozrób w 1/2 szkl zimnej wody sos pieczeniowy jasny i mąkę ziemniaczaną. dodaj do sosu i zagotuj.
podawaj np. z ziemniakami i buraczkami.
smacznego
Porady
ostatecznie sól na końcu bo sosy i przyprawy też nadają potrawie smaku i żeby nie przesolić
Komentarze