Sztuka mięsa

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Uwielbiam rosół w każdej postaci, nie lubię gotowanego mięsa, ale tu jest wyjątek w postaci sztuki mięsa, która nabiera wielu smaków i aromatów podczas gotowania i każdy kawałek szybko znika.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 duża przypalona cebula
    1 seler
    3 pietruszki
    4 marchewki
    kawałek fenkuła
    dynia piżmowa
    1 por
    plasterek imbiru
    plasterek cytryny
    plasterek kurkumy
    szafran
    2 suszone grzyby
    suszony pomidor
    ziarna jałowca
    ziarna zielonego pieprzu
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól
    2,5 kg polędwicy z jelenia
    podroby z kury: 2 żołądki, 2 serca, 2 wątróbki
    woda

    na sos:
    1 słoiczek chrzanu
    1 szklanka wiejskiej śmietany
    gałka muszkatołowa sól

    fioletowe ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Sztuka mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sztuka mięsa 1. Cebulę przypalamy, pozostałe warzywa obieramy i myjemy. Przyprawy, warzywa, mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu, tak by "mrugało"przez około 4-5 godzin.
    W tym czasie fioletowe ziemniaki, myjemy . Wkładamy do parowara na 30 minut.
  • sztuka mięsa 2. Do rondelka wlewamy wiejską śmietanę i dodajemy 200g chrzanu, gałkę muszkatołową, sól i doprowadzamy do zagotowania.
    Warzywa, które gotowały się zmięsem kroimy i układamy na talerzu. Obok układamy fioletowe ziemniaki. Polędwicę kroimy na cienkie plastry. Calość delikatnie polewamy bulionem i sosem chrzanowym

Porady

Ja użyłam polędwicy z jelenia, ale świetnie sprawdza się wołowina. W zasadzie tak można przygotować każdy kawałek mięsa. Sztukę mięsa wg staropolskiej kuchni powinno się wkładać mięso do gotującego się bulionu,zeby białko się ścieło, a mięso zaprzyło - ja osobiście nie lubię zaparzonego mięsa i uważam że traci wtedy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować