Sztuka mięsa w sosie własnym ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mamy święto Bożego Ciała z tej okazji przygotowałam smaczny obiadek, a mianowicie sztuka mięsa duszona w sosie własnym z dodatkiem szparagów powiem wam szczerze że jadłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa z łopatki wieprzowej,

    1 łyżka przyprawy do mięsa,

    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

    2 łyżki oleju,

    2 szklanki wody ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    300 g szparagów zielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Sztuka mięsa w sosie własnym ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sztuka mięsa 1. Łopatkę pokroić na sztuki mięsa, posypać przyprawami i wlać olej całość dokładnie wmasować w mięso. Następnie za pomocą urządzenia ponakłuwać lub jeżeli ktoś takiego nie ma to ponacinać nożykiem mięso aby przyprawy przeszły do jego środka, odstawić na chwilę dla przegryzienia się przypraw z mięsem
  • sztuka mięsa 2. Jak już mięso odstało swój czas i zaczęło ładnie pachnieć dodanymi przyprawami wtedy przygotować głęboką patelnię ułożyć przygotowane plastry mięsa i na średnim ogniu smażyć z obu stron na piękny rumiany kolor. Gdy mięso jest już usmażone wlać przegotowaną wodę wsypać suszoną włoszczyznę i dusić na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa
  • sztuka mięsa 3. W trakcie gdy mięso się dusi przygotować szparagi, do garnka wlać wody posolić ją. Umyte szparagi grubsze części pokroić drobniej a resztę zostawić w całości, jak woda się zagotuje włożyć szparagi i pogotować je na małym ogniu przez dziesięć minut. Po tym czasie przelać szparagi na durszlak i zahartować je zimna wodą
  • sztuka mięsa 4. Gdy mięso jest już miękkie a większość dodanej wody wyparowała dodać przygotowane szparagi i poddusić pod przykryciem dziesięć minut, następnie zdjąć pokrywkę i całość poddusić kolejne dziesięć minut do momentu zrobienia się sosu, gotowe danie zdjąć z ognia
  • sztuka mięsa 5. Gdy mięso jest już miękkie a większość dodanej wody wyparowała dodać przygotowane szparagi i poddusić pod przykryciem dziesięć minut, następnie zdjąć pokrywkę i całość poddusić kolejne dziesięć minut do momentu zrobienia się sosu, gotowe danie zdjąć z ognia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować