Szybki w przygotowaniu, smaczny szpinakowy omlet z bitą śmietaną, orzeźwiającymi owocami i nutką słodkiej czekolady to idealny pomysł na śniadanie w słodkiej wersji, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień.
Szpinakowy omlet z owocami, masą śmietanową i czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, rozmrożony szpinak, cukier, aromat, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę miksować.
2.Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor.
3.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
4.Gotowy omlet posmarować masą śmietanową, ułożyć owoce i złożyć na pół. Wierzch omleta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować resztą owoców i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze