Pyszny pieczony sernik z masą śmietanową i posypką czekoladową. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód :
350 g ciastek
170 g masła
Masa serowa :
250 g riccoty
250 g mascarpone
2 jajka
1/2 szkl cukru
1 budyń waniliowy z czekoladową posypką
1 cukier waniliowy
Masa śmietanowa :
330 ml śmietanki 18 %
1 przezroczysta galaretka
0,5 szkl gorącej wody
Ponadto :
blaszka 20 x 20
papier do pieczenia
Sernik z masą śmietanową i posypką czekoladową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód : ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy.
Masa serowa : ricottę, mascarpone, oba cukry, jajka miksujemy. Wsypujemy proszek budyniowy ( bez czekoladowej posypki, którą zostawiamy do dekoracji ciasta ) i miksujemy przez chwilę. Masę przekładamy do blaszki i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczone ciasto studzimy.
Masa śmietanowa : w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Śmietankę mocno schładzamy i lekko ubijamy, wlewamy płynną galaretkę, miksujemy do połączenia.
Masę przekładamy na zimne ciasto i wyrównujemy, posypujemy posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze