Szpinakowe naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka prosta a przede wszystkim pyszna i sycąca zapiekanka z naleśników.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    * 3 szkl mąki pszennej
    * 2 jajka
    * 3 łyżki oleju
    * 1 szkl wody
    * 1 szkl mleka
    * pół łyżeczki soli

    Farsz naleśnikowy:
    *250g szpinaku mrożonego
    * 0,5 kg piersi z kurczaka
    * 270g sera feta ( u mnie półtłusty)
    * 3 ząbki czosnku
    *sól
    *pieprz
    *3 łyżki oleju lub oliwy

    Sos beszamelowy:

    * 1 łyżka masła
    * 2 łyżki mąki
    * 2 szklanki mleka
    * 100g sera mozzarella
    * sól
    *pieprz
    * 1 szczypta gałki muszkatołowej

    Dodatkowo:
    * 150 g sera mozzarella
    * szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki Sosy

Szpinakowe naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowe Naleśniki 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce. Wymieszaj dokładnie na gładką masę ( jeżeli jest za gęsta można dolać wody ) tak aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na patelni.
    Farsz: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę . Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z olejem na patelni. Gdy kurczak nabierze ozłocenia dodajemy mrożony szpinak. Smażymy do odparowania wody.
    Następnie dodajemy ser feta , mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu możemy jeszcze przyprawić nasz farsz (jeżeli jest taka potrzeba , według swojego smaku). Odstawiamy farsz na 30 minut do przestudzenia.
    Sos: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy mleko, całość trzeba zagotować. Dodajemy starty ser , mieszamy do roztopienia. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
    Na gotowe naleśniki nakładamy łyżkę stołową farszu i rozsmarowujemy na połowie naleśnika, następnie zwijamy w rulon.
    Na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne ( średnica 24cm ) układamy ciasno naleśniki. Wylewamy sos i posypujemy wszystko startym serem i szczypiorkiem.
    Pieczemy w piekarniku 180*C 20-30 minut. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować