Szpinakowe naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce. Wymieszaj dokładnie na gładką masę ( jeżeli jest za gęsta można dolać wody ) tak aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na patelni.
Farsz: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę . Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z olejem na patelni. Gdy kurczak nabierze ozłocenia dodajemy mrożony szpinak. Smażymy do odparowania wody.
Następnie dodajemy ser feta , mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu możemy jeszcze przyprawić nasz farsz (jeżeli jest taka potrzeba , według swojego smaku). Odstawiamy farsz na 30 minut do przestudzenia.
Sos: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy mleko, całość trzeba zagotować. Dodajemy starty ser , mieszamy do roztopienia. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Na gotowe naleśniki nakładamy łyżkę stołową farszu i rozsmarowujemy na połowie naleśnika, następnie zwijamy w rulon.
Na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne ( średnica 24cm ) układamy ciasno naleśniki. Wylewamy sos i posypujemy wszystko startym serem i szczypiorkiem.
Pieczemy w piekarniku 180*C 20-30 minut. Smacznego ;)
Komentarze