Wiśniowa kostka

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyszne ciasto na każdą okazje.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto
    * 3 ,5 szklanki mąki pszennej
    * 250 g zimnej margaryny
    * 6 żółtek
    * 4 łyżki śmietany 18%
    * 2 łyżki czubate cukru pudru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    *2 budynie waniliowe z cukrem
    *3 szklanki mleka
    * 250 g miękkiej margaryny
    * 3 łyżki syropu orzechowego lub wódki
    * 1 łyżka mąki pszennej

    Frużelina wiśniowa:
    *2 galaretki wiśniowe
    *30 dag wiśni ( u mnie w syropie, mogą być też mrożone)

    Beza wiśniowa:
    * 6 białek
    *2 kisiele wiśniowe z cukrem

    Dodatkowe:
    *herbatniki kakaowe
    *biszkopty okrągłe
    *Wiorki kokosowe
    *Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiśniowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, margarynę, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia oraz wybite wcześniej żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 40 minut do lodówki.
    Dwie Blaszki wykładamy papierem do pieczenia ( u mnie 36x25, w przypadku jednej blaszki czynność powtarzamy) Rozwałkujemy dwa kawałki ciast i wykładamy w obu blaszkach na dnie. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 kiśle wiśniowe, chwile mieszamy. Gotową bezę dzielimy na dwie części i wykładamy na przygotowane w blaszkach ciasta. Na pianie układamy wiśnie. Wałkujemy kolejne dwa kawałki ciasta i wykładamy na piany. Ciasta pieczemy w temp 180*C 30-40 minut. Studzimy.
    Masa budyniowa: Gotujemy budyń z 2 szklanek mleka ( w 3 mieszamy budynie +dodajemy 1 łyżkę mąki). Studzimy. Miękką margarynę miksujemy na puch , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
    Frużelina: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Wiśnie odcedzamy z soku (odmrażamy) suszymy na ręczniku kuchennym. Blendujemy i dodajemy do galaretki.
    Na jedna porcje upieczonego ciasta wykładamy jedną część masy budyniowej , układamy kakaowe biszkopty. Następnie tężejącą frużelinę wiśniową w którą wbijamy lekko biszkopty. Smarujemy wszystko drugą częścią masy i przykrywamy drugim upieczonym ciastem. Całość oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Smacznego ;)

Porady

Wiśnie można lekko oprószyć mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Ciastka wiśniowe

To może cię zainteresować