Wiśniowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, margarynę, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia oraz wybite wcześniej żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Dwie Blaszki wykładamy papierem do pieczenia ( u mnie 36x25, w przypadku jednej blaszki czynność powtarzamy) Rozwałkujemy dwa kawałki ciast i wykładamy w obu blaszkach na dnie. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 kiśle wiśniowe, chwile mieszamy. Gotową bezę dzielimy na dwie części i wykładamy na przygotowane w blaszkach ciasta. Na pianie układamy wiśnie. Wałkujemy kolejne dwa kawałki ciasta i wykładamy na piany. Ciasta pieczemy w temp 180*C 30-40 minut. Studzimy.
Masa budyniowa: Gotujemy budyń z 2 szklanek mleka ( w 3 mieszamy budynie +dodajemy 1 łyżkę mąki). Studzimy. Miękką margarynę miksujemy na puch , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
Frużelina: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Wiśnie odcedzamy z soku (odmrażamy) suszymy na ręczniku kuchennym. Blendujemy i dodajemy do galaretki.
Na jedna porcje upieczonego ciasta wykładamy jedną część masy budyniowej , układamy kakaowe biszkopty. Następnie tężejącą frużelinę wiśniową w którą wbijamy lekko biszkopty. Smarujemy wszystko drugą częścią masy i przykrywamy drugim upieczonym ciastem. Całość oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Smacznego ;)
Komentarze