Naleśniki szpinakowe

4.48 (188 ocen)

Obłędnie zielone naleśniki ze szpinakiem. Jeśli znudziły Wam się już te tradycyjne, to polecam wypróbować ten przepis :)

Składniki:

  • 2 jajka
    szczypta soli
    150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    1 szkl. mąki pszennej
    ¾ szkl. mleka
    ¾ szkl. wody
    odrobina oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko

Naleśniki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak zmiksować blenderem do gładkości (mrożony należy rozmrozić!) Dodać wodę oraz mleko i zmiksować. Jajka krótko ubić mikserem, dodać sól oraz mieszankę szpinakową. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i dobrze wszystko zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie wymieszać.
  • image-0evp5vr 2. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju wlewać porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z serem feta lub twarogiem. Smacznego!

Porady

Przepis na około 8 naleśników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Olej Szpinak Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować