Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

4.49 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na naleśniki w nowym wydaniu. Podane w formie smakowitej zapiekanki z pysznym sosem serowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 3/4 szklanki mąki
    250 ml mleka
    250 ml wody
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 łyżki oleju
    Farsz:
    600 g mrożonego szpinaku
    2 średnie cebule
    150 g sera feta
    3 łyżki starego sera grana padano
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    gałka muszkatołowa (do smaku)
    Beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    350 ml mleka 3,2%
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki kurkumy
    gałka muszkatołowa
    100 g starego sera gouda
    3 łyżki starego sera grana padano
    Dodatkowo:
    100 g startego na dużych oczkach sera gouda
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)

Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.


  • 2. Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
  • 3. Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
  • 4. Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować