Pomysł na naleśniki w nowym wydaniu. Podane w formie smakowitej zapiekanki z pysznym sosem serowym.
1 godz. 30 min
Składniki:
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki oleju
Farsz:
600 g mrożonego szpinaku
2 średnie cebule
150 g sera feta
3 łyżki starego sera grana padano
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka 3,2%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki kurkumy
gałka muszkatołowa
100 g starego sera gouda
3 łyżki starego sera grana padano
Dodatkowo:
100 g startego na dużych oczkach sera gouda
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
2.Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
3.Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
4.Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.
Komentarze