Paróweczki owinięte w naleśnika, otulone delikatną pierzynką pomidorowego sosu na bazie beszamelu, z chrupiącą pod zębami cebulką i duużą ilością żółtego sera :) Całość tworzy pyszne i sycące danie :)
1 godz. 30 min
Składniki:
6 cienkich parówek
6 plastrów szynki
6 plastrów żółtego sera
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
ok. 1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
olej do smażenia
Paróweczki w naleśnikach zapiekane z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na chwilę i smażymy 6 cienkich naleśników.
2.Przygotowujemy sos: z masła i mąki robimy zasmażkę. Nie zdejmując z ognia rozprowadzamy zimnym mlekiem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Surową dodajemy do sosu (zmięknie lekko podczas zapiekania ale pozostanie soczysta). Do sosu dodajemy również 2 łyżki startego żółtego sera i wszystko razem mieszamy.
3.Parówki obieramy z osłonek, odcinamy końce. Na każdy, jeszcze ciepły naleśnik nakładamy plaster żółtego sera, następnie plaster szynki. Przy brzegu kładziemy parówkę i zwijamy w rulony.
4.Na dno naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy 2 łyżki sosu pomidorowego i układamy ciasno naleśniki jeden obok drugiego.
5.Na wierzch równo rozsmarowujemy resztę sosu pomidorowego i całość posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180-190 stopni.
Komentarze