Paróweczki w naleśnikach zapiekane z sosem pomidorowym

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Paróweczki owinięte w naleśnika, otulone delikatną pierzynką pomidorowego sosu na bazie beszamelu, z chrupiącą pod zębami cebulką i duużą ilością żółtego sera :) Całość tworzy pyszne i sycące danie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 cienkich parówek
    6 plastrów szynki
    6 plastrów żółtego sera

    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    ok. 1 1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    olej do smażenia

    Sos pomidorowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 pełna szklanka mleka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżeczka ostrego ketchupu
    1 cebula
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    10 dag startego żółtego sera na wierzch zapiekanki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Paróweczki w naleśnikach zapiekane z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na chwilę i smażymy 6 cienkich naleśników.
  • 2. Przygotowujemy sos: z masła i mąki robimy zasmażkę. Nie zdejmując z ognia rozprowadzamy zimnym mlekiem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Surową dodajemy do sosu (zmięknie lekko podczas zapiekania ale pozostanie soczysta). Do sosu dodajemy również 2 łyżki startego żółtego sera i wszystko razem mieszamy.
  • Przygotowywanie naleśników :) 3. Parówki obieramy z osłonek, odcinamy końce. Na każdy, jeszcze ciepły naleśnik nakładamy plaster żółtego sera, następnie plaster szynki. Przy brzegu kładziemy parówkę i zwijamy w rulony.
  • image-06xrn01 4. Na dno naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy 2 łyżki sosu pomidorowego i układamy ciasno naleśniki jeden obok drugiego.
  • image-06g8s99 5. Na wierzch równo rozsmarowujemy resztę sosu pomidorowego i całość posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180-190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Szynka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować