Naleśniki szpinakowe z farszem mięsnym w sosie beszamelowym

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

pyszne naleśniki szpinakowe z mięsem mielonym

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 op. szpinaku mrożonego

    pół opakowania mięsa mielonego

    1 duża marchewka

    pół selera

    3 ząbki czosnku

    1 jajko

    1,5 szklanki mąki

    2 łyżki masła

    2 szklanki mleka

    szczypta gałki muszkatołowej

    sok z cytryny

    sól

    pieprz

    przyprawa do mięsa mielonego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos beszamelowy

Naleśniki szpinakowe z farszem mięsnym w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na naleśniki: do miski wrzucam jajko, 1 szklankę mąki, sól, pieprz oraz 2 łyżki szpinaku. Wszystko mieszam dodając wody. Z tego ciasta wychodzi 6 naleśników.

    Farsz: marchewkę oraz seler gotuję w garnku. Mięso mielone smażę na patelni ze szpinakiem, czosnkiem, przyprawami i na koniec dodaje ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz seler.

    Sos beszamelowy: masło roztapiam w garnku dodaje pół szklanki mąki i energicznie mieszam do jednolitej masy jednocześnie wlewając 2 szklanki mleka. Gotuję przez 3 min. do uzyskania gęstego sosu. Sos przyprawiam gałką, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą.

    Na usmażone naleśniki wykładam gotowy farsz mięsny i zwijam naleśniki. Układam je w żaroodpornym naczyniu i polewam sosem beszamelowym.

    Piekę w piekarniku ok. 30 min. w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować