Naleśniki szpinakowe z farszem mięsnym w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na naleśniki: do miski wrzucam jajko, 1 szklankę mąki, sól, pieprz oraz 2 łyżki szpinaku. Wszystko mieszam dodając wody. Z tego ciasta wychodzi 6 naleśników.
Farsz: marchewkę oraz seler gotuję w garnku. Mięso mielone smażę na patelni ze szpinakiem, czosnkiem, przyprawami i na koniec dodaje ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz seler.
Sos beszamelowy: masło roztapiam w garnku dodaje pół szklanki mąki i energicznie mieszam do jednolitej masy jednocześnie wlewając 2 szklanki mleka. Gotuję przez 3 min. do uzyskania gęstego sosu. Sos przyprawiam gałką, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą.
Na usmażone naleśniki wykładam gotowy farsz mięsny i zwijam naleśniki. Układam je w żaroodpornym naczyniu i polewam sosem beszamelowym.
Piekę w piekarniku ok. 30 min. w temp. 200 stopni.
Komentarze