Szpinakowe monodesery z kremem śmietankowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie do zrobienia deserki, które super sprawdzają się jako propozycja imprezowa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO: (na blaszkę 23x28cm)
    (Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
    200 g świeżego szpinaku
    3 jajka
    150 g cukru
    125 ml oleju słonecznikowego
    250 g mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
     
    KREM:
    300 ml śmietanki 36%
    200g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    dekoracje:
    Owoce
    Tylka płaska okrągła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe Desery

Szpinakowe monodesery z kremem śmietankowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnie do odparowania wody. Zblendować. Jajka ubić z cukrem na puszysto, aż podwoją objętość. Wlać wolnym strumieniem olej, wymieszać na średnich obrotach. Dodać szpinak, wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać ręcznie do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni (góra-dół) około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty i z każdego wycinać kółka za pomocą wykrawaczki.
  • 2. Wszystkie składniki na krem włożyć do miski i ubić na sztywno.
  • 3. Owoce pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na pierwszym blacie biszkoptowym. W środek włożyć owoce, przykryć biszkoptem i powtórzyć kroki. Na górę dodać również owoce. Składać po 2-3 piętra na deser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować