Szybkie do zrobienia deserki, które super sprawdzają się jako propozycja imprezowa.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO: (na blaszkę 23x28cm)
(Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
200 g świeżego szpinaku
3 jajka
150 g cukru
125 ml oleju słonecznikowego
250 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Szpinakowe monodesery z kremem śmietankowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnie do odparowania wody. Zblendować. Jajka ubić z cukrem na puszysto, aż podwoją objętość. Wlać wolnym strumieniem olej, wymieszać na średnich obrotach. Dodać szpinak, wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać ręcznie do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni (góra-dół) około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty i z każdego wycinać kółka za pomocą wykrawaczki.
2.Wszystkie składniki na krem włożyć do miski i ubić na sztywno.
3.Owoce pokroić w drobną kostkę.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na pierwszym blacie biszkoptowym. W środek włożyć owoce, przykryć biszkoptem i powtórzyć kroki. Na górę dodać również owoce. Składać po 2-3 piętra na deser.
Komentarze