Dwukolorowe ciasto z twarogiem

  • wyświetlono: 44777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Dwukolorowe ciasto na oleju nadziane masą twarogową. Extra wilgotne, długo zachowuje świeżość. Z wierzchu oblane białą czekoladą, która smacznie spływa po bokach. Moim domownikom, fanom wszystkiego, co z białym serem, ciasto bardzo przypadło do gustu. Polecam! ;)

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
3 duże jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl oleju rzepakowego
180 g mąki pszennej tortowej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao, przesianego

Nadzienie twarogowe:
250 g twarogu półtłustego
1 duże jajko
1 żółtko
100 g cukru
70 g kwaśnej śmietany 12%
30 g budyniu waniliowego (proszek)

Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1,5 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowe ciasto z twarogiem

  • 1. Nadzienie twarogowe: Jajko roztrzepać w misce, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia, rozcierając przy tym twaróg (ja użyłam twarogu prosto z kostki- niemielonego, ale jeśli chcecie, możecie go zmielić i dopiero wtedy wymieszać z resztą składników).
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, olej oraz proszek do pieczenia dodawać na przemian do piany, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę przesianego kakao, krótko wymieszać.

    Niewielką, ale dosyć wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Do formy przełożyć ciemne ciasto, na nie dać nadzienie twarogowe. Ser przykryć ciastem jasnym.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po wbiciu patyczka w ciasto nie powinno być widoczne ślady surowego ciasta. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.

    Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
  • 3. Polewa: Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Dodać do niego posiekaną białą czekoladę i wymieszać, aż czekolada rozpuści się w mleku (w razie potrzeby podgrzać jeszcze kilka sekund w mikrofalówce).

    Ostudzone ciasto polać przestudzoną czekoladą. Odstawić do jej zastygnięcia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastotwarógpieczeniedwukoloroweprzepis_miesiąca1000przepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Dwukolorowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Dwukolorowe ciasto z jabłkami

Szybko i łatwo się je robi. Bardzo...

Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami

Ciasta z owocami uwielbia mój syn...

Ciasto z twarogiem

Dodane przez: beniawojt

Ciasto z twarogiem

Proste i szybkie do przygotowania,a...

image-0kxycxr

Dodane przez: nataliakielek

Ciasto z twarogiem i morelami

Przepis na pyszne ciasto w sezonie...

Dodane przez: Ola30

DWUKOLOROWE CIASTO Z GALARETKĄ

Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki,...

kostka ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CZEKOLADOWE Z TWAROGIEM I WIŚNIAMI

Inspirację do upieczenia tego ciasta,znalazłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE