Sznycel z indyka pod pieczarkowo- serową pierzynką

4.48 (183 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamarynowałam sznycle z indyka w jogurcie greckim z dodatkiem musztardy i upiekłam je pod pierzynką z pieczarek i sera. Wyszło pysznie. Spróbujcie koniecznie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 4 sznycle z indyka
    – 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    – 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej
    – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, czubryca żółta, czosnek granulowany)
    – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 10-12 pieczarek średniej wielkości
    – 1 mała cebula
    – 1 łyżka ulubionego tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Sznycel z indyka pod pieczarkowo- serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie wymieszać. Pojemnik z mięsem szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 45 minut. Ja marynowałam półtorej godziny.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć do gotowości. Gotowe pieczarki przyprawić wg smaku i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Zamarynowane mięso wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Na wierzch sznycli wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować