Ryba pod serową pierzynką

4.49 (184 ocen)

Przepis znalazłam na opakowaniu ryby i okazał się bardzo dobrym daniem.

Składniki:

  • 500 g ryby np. miruna
    2 łyżki masła
    1 cebula
    150 ml słodkiej śmietanki 18%
    200 g żółtego sera
    sól, pieprz
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę osuszamy , skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i pieprzymy.
  • 2. Masło topimy i dusimy na nim cebulę, Dodajemy 100 ml wody i odparowujemy. Wkładamy filety i gotujemy je ok. 5 minut. Wyciągamy rybę i osączamy z sosu. Do pozostałego wywaru dodajemy śmietankę i odparowujemy aż zgęstnieje.Doprawiamy do smaku.
  • 3. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem śmietanowym, na wierzch ścieramy ser.
  • 4. Zapiekamy przez kilka minut w 200 stopniach, aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować