Szaszłyki z wędzonym tofu, pieczarkami i warzywami

4.5 (154 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolorowe szaszłyki w wersji bezmięsnej z wędzonym tofu. Smacznego !

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser (tofu wędzone): 200 gramów
    - pomidorki (koktajlowe, malutkie): 20 sztuk
    - pieczarki: 15 dekagramów
    - papryka (żółta i zielona (małe)): 2 sztuki
    - cebula (średnia czerwona): 1 sztuka
    - bakłażan (grubości 5-7 mm): 5 plastrów

    - sos teriyaki: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - miód (lub syrop klonowy): 1 łyżeczka
    - cukier (brązowy): 1 łyżeczka
    - olej (Wielkopolski lub oliwa z oliwek): 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - imbir (świeży korzeń): 3 plastry
    - kolendra (kilka świeżych listków): 1 łyżeczka
    - sezam (czarny lub biały): 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki z wędzonym tofu, pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki z wędzonym tofu 1. Ser pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki (małe można w całości lub na połówki), warzywa dowolnie na kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty (czosnek posiekać). Wszystkie pokrojone składniki włożyć do marynaty i lekko wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przygotować drewniane szpikulce, wymoczyć je w zimnej wodzie przez 15 minut.
  • szaszłyki z wędzonym tofu 2. Warzywa, grzyby i ser nabijać dowolnie na przemian na szpikulce. Grill rozgrzać na opcję grillowania warzyw. Grillować ok 15-20 minut, obracając by upiekły się z każdej strony.
  • szaszłyki z wędzonym tofu 3. Podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym i sałatką np z quinoa czy kuskusu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Grill Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować