Szarlotka z kratką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To wg. mnie szarlotka idealna! Na kruchym cieście, z polskich jabłek wymieszanych z cynamonem i goździkami, piękną kratką oraz pyszną kruszonką...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    2 ½ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    250 g masła
    4 jajka
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    JABŁKA:
    1 kg jabłek
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    3 goździki

    KRUSZONKA:
    75 g masła
    ¼ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z kratką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i włożyć do lodówki na około ½ godziny. Blachę wysmarować odrobiną masła i rozłożyć na niej połowę ciasta.
  • 2. JABŁKA:
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Goździki zmielić i wraz z cynamonem dodać do jabłek. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto.
  • 3. CIASTO:
    Drugą połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, pociąć na paseczki i zrobić z nich na jabłkach kratkę.
  • 4. KRUSZONKA:
    Wszystkie składniki gnieść razem do momentu aż składniki się połączą i zrobi się z nich posypka. Gotową kruszonką posypać ciasto.
  • 5. Jabłecznik piec około godziny w temperaturze 180°. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować