Szarlotka z kratką i musem jabłkowym

4.48 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jedna z tradycyjnych szarlotek. Krucha, pyszna i aromatyczna.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blacha 35x25 cm

    CIASTO:
    3 szklanki mąki tortowej
    2/3 szklanki wody
    250 g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego)
    3 łyżki cukru
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA:
    2 l startych na papkę (na najdrobniejszej tarce) jabłek bez skórki
    5 łyżek bułki tartej
    1 łyżka kaszy manny
    cukier do smaku gdy używamy kwaśnych jabłek LUB sok z cytryny w przypadku słodkich jabłek
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Szarlotka z kratką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Jabłka ścieramy na mus. Zagęszczamy bułką tartą, kaszą manną i dodajemy sok z cytryny lub cukier do smaku.
  • 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy cienki i wykładamy nią spód blachy. Na to wykładamy mus z jabłek. Drugą część ciasta również wałkujemy i następnie kroimy na paski. Wykładamy paski na wierzch ciasta po przekątnej z obydwu stron, na kształt kratki.
  • 3. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować