Jedna z tradycyjnych szarlotek. Krucha, pyszna i aromatyczna.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
blacha 35x25 cm
CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki wody
250 g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego)
3 łyżki cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA:
2 l startych na papkę (na najdrobniejszej tarce) jabłek bez skórki
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
cukier do smaku gdy używamy kwaśnych jabłek LUB sok z cytryny w przypadku słodkich jabłek
Szarlotka z kratką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka ścieramy na mus. Zagęszczamy bułką tartą, kaszą manną i dodajemy sok z cytryny lub cukier do smaku.
2.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy cienki i wykładamy nią spód blachy. Na to wykładamy mus z jabłek. Drugą część ciasta również wałkujemy i następnie kroimy na paski. Wykładamy paski na wierzch ciasta po przekątnej z obydwu stron, na kształt kratki.
3.Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy schłodzone.
Komentarze